"Als je denkt dat je het kunt, dan kun je het ook."

Is dit wel eens tegen jou gezegd? Dacht je toen, ja ja, was het maar zo makkelijk? Denken dat je het wel kunt leren maakt het leerproces in elk geval makkelijker. Je hebt dan een growth mindset. Je hersenen blijven creatief om manieren te vinden om iets werkelijk beter te kunnen dan eerst.   

De fixed mindset: “ik ben niet goed in wiskunde”
Denken dat je iets niet kunt, zorgt ervoor dat je hersenen blokkeren zodra je probeert datgene te leren. Als je denkt dat je niet goed in wiskunde bent, dan lijkt dat een voldongen feit. Waarom zou je dan je best doen om het te leren? Dit noemt Carol Dweck, psycholoog aan Stanford University het resultaat van een fixed mindset. Je voelt je snel gefrustreerd omdat iets niet wil lukken, hoe hard je er ook aan werkt om het resultaat te behalen. Als je een fixed mindset hebt, ben je geneigd voor dingen te kiezen die je al kunt.

Cartoon_leren_leren.jpg

Een fixed mindset richt zich alleen op het eindresultaat: het wel of niet kunnen. Niet op het leerproces.

De growth mindset: “ik kan beter worden in wiskunde”
Aan de andere kant hebben we de growth mindset: deze richt zich niet op het eindresultaat, maar juist op het proces van ergens beter in worden. Je bent ervan overtuigd dat wat je kunt niet vaststaat of alleen bepaald wordt door je genen. Je weet dat er ruimte is om jezelf te ontwikkelen. Als je je op deze manier op het proces richt, blijven je hersenen creatief. Je zult oplossingen bedenken om tóch verder te komen. Wat zou jij doen om beter te worden in wiskunde dan je nu bent? Extra sommen maken? How-to-filmpjes op Youtube opzoeken? Iemand om uitleg vragen? Er zijn heel veel mogelijkheden. Als je je op het proces van leren richt, heb je er vrede mee als iets niet meteen lukt. Juist dan kun je trots zijn op je inzet. Je bent aan het leren! Waarschijnlijk word je van de ene op de andere dag geen kei in wiskunde of oregami vouwen. Ben je er beter in geworden? Dan heb je jezelf ontwikkeld! Wees trots op het werk dat je erin gestoken hebt.

Een growth mindset en fixed mindset kunnen naast elkaar bestaan.
Iemand kan een growth mindset hebben als het op marketing aankomt maar bijvoorbeeld een fixed mindset hebben als het om boekhouden draait. Dit zorgt voor tegenovergesteld gedrag bij marketing en boekhouden. Bij marketing zou je bijvoorbeeld het voor jou nieuwe terrein van de social media onder handen nemen. Boekhouden zou je het liefst zo lang mogelijk uitstellen en er vooral je vingers niet aan willen branden.

Van fixed naar growth
Stel jezelf de volgende vraag: hoe kan ik hier beter in worden? Bij een growth mindset gaat het om het proces waarmee je jezelf ontwikkelt.

Hoe zit het met jouw mindset? Kun jij de growth mindset leren? Zo nee, dan is dat waarschijnlijk waar. Zo ja, dan ben je al bezig.

De verschillen tussen een growth mindset en een fixed mindset zijn mooi samengevat in dit filmpje van 1:15 minuut.

 

Bron: Carol S. Dweck (2006). Mindset. The New Psychology of Success. New York: Random House. Print.